• Decrease font size
  • Reset font size to default
  • Increase font size
NOVOSTI
OOPS. Your Flash player is missing or outdated.Click here to update your player so you can see this content.
Intervju sa Vladimirom Gojkovićem PDF � tampaj E-pošta
05.11.2013

 

Nastavljamo dobru praksu i objavljujemo intervju sa nasim proslavljenim igračem, a sada trenerom PVK "Jadran" iz Herceg-Novo Vladimirom Gojkovićem.

 

 

1.    Sa koliko godina ste počeli da se bavite vaterpolom i u kom klub ste stekli prva vaterpolo znanja? Ko Vam je bio prvi trener?

 

Sa devet godina sam počeo da treniram plivanje, zatim sam sa 11 god. prešao na vaterpolo. Naravno počeo sam da treniram u PVK “Jadran” Herceg Novi.

Prvi vaterpolo treneri su mi bili Ljubisav Gavrilović-Korea, i Željko Andrić.

 

2.    Koji su Vam događaji ostali u sjećanju sa treninga i utakmica u mlađim kategorijama?

 

Sigurno da svi pamtimo neke utakmice kada smo pobjeđivali ili postizali mnogo golova, ali ono što je najinteresantije u tim godinama su zajednička putovanja na turnire i takmičenja gdje bismo zajedno provodili tri,četiri dana u drugom gradu.

 

3.    Ko su Vam bili uzori u vaterpolo sportu?

 

U tim godinama iskreno nisam imao uzora. Kasnije, kada sam ušao u reprezentaciju, trudio sam se da pokupim što više stvari od naših starijih reprezentativaca i u tom momentu jednih od najboljih igrača svijeta.

 

4.    Za koje ste sve klubove nastupali, koja ste odličja osvojili i koje su to utakmice koje su Vam ostale u sjećanju?

 

Pored mog matičnog klub „Jadran“, za koji sam nastupao 13 prvoligaških sezona, nastupao sam još dvije godine za ruski „Sintez“ iz Kazanja.

Sa Jadranom sam osvojio trinaest titula, među kojima su Prvenstvo SCG i CG, zatim Kup SCG i CG, kao i Jadranska liga.

Sa Sintezom sam osvojio prvenstvo Rusije i Len Kup Evrope.

Takođe, sa reprezentacijom CG i SCG imam odličja sa svih znacajnijih takmičenja.

Sigurno najviše pamtim kada smo osvajali velika takmičenja,medju kojima bih izdvojio

-prvu zlatnu medalju sa Crnom Gorom-Malaga 2008.,

-moje prvo veliko takmičenje sa reprezentacijom, gdje smo takođe osvojili zlatnu medalju-Kranj 2003 i

-prvo osvojeno prvenstvo SCG sa Jadranom.

 


5. Koje aktivnosti sprovodi Klub kako bi motivisao djecu da se bave vaterpolom ?

 

Klub prije svega mora da obezbijedi kvalitetne uslove za rad, ali ono što, po meni, djecu vezuje da nastave da se bave vaterpolom su putovanja sa ekipom, gdje se druže između sebe, a takođe upoznaju i nove prijatelje iz drugih klubova, koji im nerijetko ostanu prijatelji za cijeli život. Smatram da, iako su teška vremena za vaterpolo, klubovi moraju uvijek posebnu pažnju da posvete mlađim kategorijama.

 

6.U kojim takmičenjima će VK Jadran uzeti učešća ove godine? Koliko je ekipa spremna i koliko si njeni takmičarski dometi?

 

Vaterpolo klub Jadran će sa prvom ekipom ove godine nastupati u:

Prvenstvu Crne Gore, Kupu Crne Gore, Jadranskoj vaterpolo ligi kao i u Kupu Evrope.

Sa mlađim kategorijama ćemo nastupati u svim uzrastima u:

Prvenstvu Crne Gore, Kupu Crne Gore kao i u takmičenju Olimpijskih nada.

Kao što je poznato, ove sezone imamo dosta mladu ekipu, gdje je polovina igrača mlađa od 18 god., tako da ne možemo da pričamo o nekim velikim takmičarskim dometima, ali u domaćem takmičenju sigurno ćemo moći da igramo sa svima i uradićemo sve da se uključimo u borbu za trofeje. Što se tiče Jadranske lige i Evropskih takmičenja, mislim da će veliki fond utakmica u ta dva takmičenja biti od neprocjenjivog značaja za mladu ekipu i za njen napredak.

 

7. Angažovani ste u radu sa mlađim reprezentativnim selekcijama. Kako ste zadovoljni organizacijom rada i koliki potencijal vidite u tim igračima?

 

Što se tiče mlade reprezentacije, zadovoljan sam kako je sve funkcionisalo, od proljeća je ta organizacija bila na mnogo većem nivo nego prije i samo treba da nastavimo tim putem.

Potencijal igrača je veliki. Kao i uvijek u Crnoj Gori je bilo i biće talenata, ali najvažnije je da se kvalitetno radi sa njima i da se usmjeravaju na pravi put.

 

8. Da li pratite rad VA Cattaro? Kako Vam se čine aktivnosti i činjenica da posebnu pažnju poklanjamo radu sa mlađim kategorijama?

 

Pohvalio bih rad mlađih kategorija VA Cattaro sa kojima postižu značajne rezultate i bilo bi dobro da se opet steknu uslovi za formiranje konkurentne prve ekipe.

 

9. Kako ocjenjujete takmičenje Olimpijske nade?

 

Takmičenje Olimpijskih nada je odlično za sve Crnogorske klubove,jer prisustvom Juga iz Dubrovnika imamo veći broj utakmica, ne igraju samo naši klubovi između sebe i na taj način takmičenje dobija veći značaj. Mislim da se treba truditi da ga održimo na pravi način i da pokušamo da osmislimo još bolji koncept.

 

10. Da li ste pristalica dovođenja igrača iz inostranstva u domaće klubove i reprezentaciju i koje bi po Vama trebalo sprovesti reforme u ovom sportu.

 

Crnogorski klubovi po sadašnjim pravilima imaju pravo da angažuju po tri igrača iz inostranstva, mislim da je u ovom momentu to prava mjera, pa ako u dogledno vrijeme stvorimo veći broj kvalitetnih domaćih igrača, broj igrača iz inostranstva bi se možda trebao smanjiti na dva.

Što se tiče dovođenja stranih igrača u reprezentaciju, ne mogu reći da sam pristalica toga, ali možda smo došli u situaciju da to uradimo zbog nekih ranijih propusta.

Teško da bismo mi sami mogli sprovesti neke reforme bez podrške Evropske ili Svjetske vaterpolo Federacije, ali jedno je sigurno, vaterpolo je ljetnji sport i kada bi se igrao od početka proljeća do kraja jeseni, vratio bi popularnost koju je imao nekada.

 

11. Molimo Vas da prokomentarišete stanje u crnogorskom i svijetskom vaterpolu?

 

Stanje u Crnogorskom vaterpolu je daleko od idealnog, klubovi su nam u dosta lošem stanju, ali ako se svi uhvatimo posla na pravi način, mislim da ćemo se vrlo brzo vratiti tamo gdje nam je mjesto.

Takođe mislim da vaterpolo ni na globalnom nivou nije na pravom putu, ali tu treba tražiti krivicu u onima koji ga vode.


12. Koja bi bila Vaša poruka za buduće polaznike vaterpolo škola?

 

Vaterpolo i sport uopste pružaju puno mogućnosti, prije svega djeca odrastaju u zdravom ambijentu, upozunaju nove drugare sa raznih strana, počinju da putuju po zemlji i inostranstvu puno prije svojih vršnjaka , tako da bih ja iskreno svima preporučio  da se bave vaterpolom.

 

 

 

 
Slijedeće >
Ocjenite web sajt
 

Trenutno gostiju